Bästa drönarna 2018

Här tänkte vi presentera några värdiga kandidater med lite olika egenskaper och i olika prisklasser, allt från något för den med behov av kvalitet och funktioner av professionell klass, till något för nybörjaren eller hobbyflygaren.

DJI Mavic 2 Pro – Räckvidd och batteritid

Det första som skiljer denna drönare från andra är räckvidden. DJI Mavic 2 Pro har en räckvidd på hela 8 km, föregångaren DJI Mavic Pro, låg på ungefär 7 km. Har du behovet av att flyga långt så kommer denna drönare inte att göra dig besviken. Den är även stadig och lätt att styra och med förbättrade sensorer så behöver man inte oroa sig lika mycket för hinder längre. Något man ska ha i åtanke är att sidosensorerna bara funkar när den går på autopilot. I denna drönare sitter ett batteri på 3850 mAh med en batteritid på ungefär 30 minuter som laddas upp på 45-50 minuter.

Kamera

Här har man satsat på en bra kamera. DJI Mavic 2 Pro har en kamera på 20 megapixlar som filmar i 4K Ultra HD i 30fps och en justerbar bländare mellan f/2.8 till f/11 samt snabbare fokus än sin föregångare. Bildkvalitén har hyllats av experter som även sagt att det inte riktigt någon annan drönare som kan kan mätas med denna vad det gäller bildkvalitet.

DJI Mavic Air – Räckvidd och batteritid

Ett prisvärt alternativ till DJI Mavic 2 Pro. Den här modellen har en räckvidd på 2 kilometer som fortfarande lämnar stort utrymme för din kreativitet. Värt att nämna är att det inte finns någon display på kontrollen, dock så är den kompatibel med DJI’s glasögon där du ser bild från drönaren, du kan även streama bilden till din telefon. Samma räckvidd gäller oavsett om du använder glasögon eller telefonen. Den här modellen har ett batteri på 2375 mAh som ger en batteritid på 21 minuter och laddas upp på ungefär 55 minuter.

Kamera

Trots att DJI Mavic Air är lite billigare har den fortfarande en kamera som lämpar sig för professionell filmproduktion med sin otroliga filmkvalitet. Med sin kamera på 12 megapixlar kan den precis som DJI Mavic 2 Pro filma 4K Ultra HD i 30fps.

DJI Spark – Räckvidd och batteritid

Här är nog det mest prisvärda alternativet från DJI. Trots att det är den billigare varianten så har man fortfarande en räckvidd på 2 kilometer, dock så kräver det en handkontroll som man måste köpa separat. Man kan styra sin drönare med telefonen vilket begränsar den till 100 meter. DJI Spark har ett batteri på 1480 mAh som ger ungefär 16 minuters användning och laddas upp på 80 minuter.

Kamera

Eftersom denna klassas som en leksaksdrönare så är DJI Spark inte lika lämpad för professionell filmproduktion. Den filmar full HD (1080p) i 30 fps med sin kamera på 12 megapixlar. Men, den har en hel del roliga funktioner som lämpar sig för hela familjen. Den kan genom att känna igen handgester göra saker som att starta och pausa inspelning. Den kan även ta ett kort av dig om du formar fingrarna som en ram, den kommer då att blinka och ge dig tid att ställa dig iordning. Som en av dom mer användarvänliga drönarna så är det lätt att komma igång och det krävs näst intill inga förkunskaper för att flyga den.